Ճապոնական չիզքեյք , որը, ի տարբերություն հյուսիսամերիկյան ավանդական չիզքեյքի , առավել նուրբ տեքստուրա և թեթև քաղցրություն ունի։ Բաղադրատոմսը ստեղծվել է ճապոնացի խոհարար Տոմոտարո Կուզունոյի կողմից , Բեռլինում 1960 – ականներին
Բրաոունիի ծննդավայրը համարվում է Ամերիկան։ Այն ստեղծել է Բերթա Փալմերը , որը Չիկագոյում տնօրինում էր Փալմեր հյուրանոցը։ Բրաունին ստեղծվել է հատուկ կանանց քիմքի համար։ Այսօր համացանցում փնտրելիս կգտնեք 100, 000–ից ավել բրաունիի բաղադրատոմսեր։ Ծննդավայրը՝ ԱՄՆ։
Չիզքեյեի ծննդավայրը համարվում է հին Հունաստանը , թեև ժամանակակից չիզքեյքը պատրաստել է Ուիլիամ Լորենսը , ով փորձում էր պանրի նոր տեսակ ստանալ , սակայն ստացվեց պանրով թխվածք։